Bantningsguiden.com

16:8 Fasta

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

16:8 Fasta

Det har pratats mycket på senare tid om den så kallade 5:2 dieten. Detta har givetvis sina anledningar, då många upplever det som ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Bland de mer tränings intresserade är det dock en annan typ av periodisk fasta som blivit populär,vilken gör det möjligt att äta gott och mycket och trots detta förbränna fett.

Metoden

16:8 är en enkel princip, du äter helt enkelt inte något under 16 timmar (förslagsvis i samband med din sömn) för att försätta kroppen i ett fastande tillstånd. De resterande 8 timmarna tillåts du att äta fritt, 2-3 större mål är populärt, men beror givetvis mycket på din aktivitetsnivå.

Att äta från 12:00 – 20:00 passar mig t.ex utmärkt. Någon annan som jobbar natt kanske hellre har från 21:00 – 05:00 möjligheterna är oändliga.

Effekt

Periodisk fasta har många effekter som är gynnsamma för kroppen, först och främst reglerar det vårt blodsocker vilket gör att vår insulinkänslighet blir högre vilket leder till lättare förbränning och en ökning av tillväxthormon (viktigt för at bygga muskler).

Diet

Många undrar om man behöver följa en speciell diet när man följer periodisk fasta, och opinionen är inte överraskande delad. Vissa tycker att lchf-metoden är bäst, andra paleo. En av de främsta källorna till 16:8 fastans popularitet, speciellt i träningssammanhang är leangains.com (på engelska) som har mycket matnyttig information i ämnet om man vill läsa mer.