Bantningsguiden.com

Dukan dieten

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

Dukan dieten

En av de senaste, populära dieterna är Dukan dieten.  Med denna metod går man tillbaka till sina rötter. Det vill säga att dieten är baserad på att man äter som de primitiva människorna åt. Det är en diet som fokuserar mycket på proteiner, med ett visst tillskott av grönsaker. Man följer en plan, och får en lista på vad man kan äta.

Hur fungerar Dukan diet?

Dukan dieten grundades av fransmannen Dr. Pierre Dukan, som fortfarande är mycket aktiv genom sina olika sajter. Han deltar i chat varje vecka med de som följer dieten, till exempel. Man kan få mycket stöd genom att bli medlem på en av hans officiella sajter.

Med Dukan dieten får man en lista på mat man kan äta. Det är proteiner och grönsaker, mest proteiner. Man behöver inte väga eller mäta någonting, utan kan äta så mycket man vill. Bara man väljer mat från listan. Det är en diet där man undviker kolhydrater i början, faktum är att man inte äter några kolhydrater eller frukt under den första fasen.

De fyra grundprinciperna för Dukan diet

Dukan diet är uppdelad i fyra delar. Först har man attackfasen, när man bara kör med protein, inget annat. Och bara de proteiner som finns på listan. Eftersom de flesta matvarorna på listan är proteiner, 72 stycken, har man mycket att välja mellan. Under denna första fas brukar man gå ner ganska mycket i vikt, men det är mest vätska. Man ska dricka mycket vatten under Dukan dieten, speciellt när man äter proteiner.

I cruisefasen börjar man lägga till grönsaker. Man alternerar mellan proteindagar och grönsaksdagar. Igen får man bara äta de grönsaker som står på listan, de är 28 stycken. Man fortsätter med denna fas tills man nått sin idealvikt.

Den tredje fasen med Dukan dieten kallas för sammanslagningsfasen, och nu börjar man lägga till både kolhydrater och frukt. Potatis, pasta och bröd kommer tillbaka på menyn, men i begränsade mängder. Denna fas ska man följa i 10 dagar per kilo man gått ner. Har man gått ner fem kilo ska man alltså stanna här i 50 dagar. En dag i veckan ska vikas till proteiner, precis som i attackfasen.

Under stabiliseringsfasen ska man börja äta normalt. Även om man får äta en variation av mat, ska man fortfarande undvika fet mat och socker. Man fortsätter med en proteindag i veckan, detta är en av hörnstenarna med Dukan dieten. Detta är den viktigaste fasen, för att förhindra att man går upp i vikt igen.

Många har lyckats gå ner i vikt genom att följa Dukan dieten. En orsak till att den blivit så populär, är att dieten är lätt att följa. Man vet precis vad man ska äta och när. Portionerna är stora, man sätter gränserna själv. En del tycker det är lite svårt att avstå från kolhydrater i början, men de kommer tillbaka i programmet så fort man gått ner det man vill. Poängen med Dukan dieten är att man ska gå ner i vikt samtidigt som man njuter av mat.

Du kan läser mer om Dukan dieten på Dukandieten.com eller beställa ebok Dukandieten på svenska inkl Dukan receptbok hos Dukan e-böcker hos BUBI.SE

Har du provat Dukan diet? Lämna då gärna dina tankar om dieten nedan!