BMI Test

BMI Test

Man kan inte alltid veta om man har nått sin idealvikt genom att se på vågen. Det finns flera faktorer som spelar roll. En hjälp till att förstå sin kropp och dess vikt är att göra ett BMI Test.

BMI Test betyder ordagrant Body Mass Index och är ett sätt att mäta hur mycket kroppsfett man har. Det används i stor utsträckning av hälsomyndigheter för att förstå när en person är överviktig. Övervikt är en stor hälsofara och leder till en mängd olika sjukdomar. Hjärtproblem, diabetes, ledsjukdomar, listan över sjukdomstillstånd som står i direkt relation till övervikt är lång.

Man kan mäta en persons kroppsfett genom att väga dem under vatten. Det finns också en sorts tång där man nyper huden och läser av. Dessa metoder är inte alltid tillgängliga, även for läkare. BMI-Test är ett lätt och billigt sätt att få en indikation om en persons vikt. Det har visat sig vara ganska korrekt när man jämför med andra mer omfattande sätt att mäta kroppsfett.

BMI Test resultat

Det är inte alls svårt att räkna ut och göra ett BMI Test. Man jämför helt enkelt relationen mellan vikt och längd. För den som vill räkna ut det själv är formulan (Vikt/ LängdxLängd). Man får sedan ett nummer som man kan jämföra med följande tabell:

  • Undervikt = <18.5
  • Normal vikt = 18.5–24.9
  • Övervikt = 25–29.9
  • Fetma = BMI som är 30 eller högre

 Hur ett BMI Test fungerar

Om man till exempel är 1.70 lång och väger 75 kilo, och gör ett BMI Test , så blir resultatet  26. (75/1.7×1.7) Enligt tabellen är man precis över gränsen till övervikt. Det är också möjligt att gå på nätet och se på tabeller där de redan har räknat ut BMI Test. Man hittar bara sin längd och vikt, och de ger BMI numret.

Naturligtvis är BMI Test bara en indikation på övervikt, men den är ganska precis. Om man har mycket muskler, är väldigt lång eller är av asiatiskt ursprung så kan det variera lite. Det är även en viss skillnad mellan män och kvinnor. Detsamma gäller for äldre personer som har en tendens att förlora muskelmassa. Men man kan i alla fall få en ide’ om man har ett problem eller inte.

Vilket resultat man än får när man gör ett BMI-Test  ska man fortsätta ett steg till. Speciellt om man får ett nummer som indikerar övervikt eller fetma. Det är viktigt att veta var man har kroppsfettet. För den som lagrar fett runt höfter och lår är det mindre risk än för den som har det runt midjan. Man rekommenderar därför att också mäta midjans omfång. Om en kvinnas midjemått är oöver 88 cm, beräknas hon vara i riskzonen för hjärtsjukdomar.

Det är mycket viktigt att veta om man är överviktig, och sedan göra något åt det. BMI-Test är en bra start för att få en överblick över problemet. För många personer har det varit en hjälp till att få upp ögonen. Man kan må bra mycket bättre och undvika många allvarliga sjukdomar om man kontrollerar sin vikt. Många använder BMI Test för att hålla ett öga på övervikten.