Bantningsguiden.com

BMI Test

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

BMI Test

Man kan inte alltid veta om man har nått sin idealvikt genom att se på vågen. Det finns flera faktorer som spelar roll. En hjälp till att förstå sin kropp och dess vikt är att göra ett BMI Test.

BMI Test betyder ordagrant Body Mass Index och är ett sätt att mäta hur mycket kroppsfett man har. Det används i stor utsträckning av hälsomyndigheter för att förstå när en person är överviktig. Övervikt är en stor hälsofara och leder till en mängd olika sjukdomar. Hjärtproblem, diabetes, ledsjukdomar, listan över sjukdomstillstånd som står i direkt relation till övervikt är lång.

Man kan mäta en persons kroppsfett genom att väga dem under vatten. Det finns också en sorts tång där man nyper huden och läser av. Dessa metoder är inte alltid tillgängliga, även for läkare. BMI-Test är ett lätt och billigt sätt att få en indikation om en persons vikt. Det har visat sig vara ganska korrekt när man jämför med andra mer omfattande sätt att mäta kroppsfett.

BMI Test resultat

Det är inte alls svårt att räkna ut och göra ett BMI-test. Man jämför helt enkelt relationen mellan vikt och längd. För den som vill räkna ut sitt BMI själv är formeln (Vikt / Längd x Längd). Men det finns även BMI-kalkylatorer som hjälper dig att beräkna ditt BMI. Det du behöver veta för att göra detta är din vikt i kilogram samt din längd i centimeter. Därefter fyller du bara i din vikt och din längd, och du får ett nummer från kalkylatorn. Detta nummer jämför du sedan med följande tabell för att se ditt BMI-värde:

  • <18.5 = undervikt
  • 18.5-24.9 = normal vikt
  • 25-29.9 = övervikt
  • 30-34.9 = fetma (klass 1)
  • 35-39.9 = fetma (klass 2)
  • >40 = fetma (klass 3) ​

Behöver du hjälp med din höga BMI?

I de fall då man har ett högt BMI och lider av fetma kan det vara svårt att gå ner i vikt på egen hand och då kan man få hjälp med sin fetma genom operation, exempelvis i form av en Gastric Bypass operation, så kallad magsäcksoperation. Gastric bypass är en operation som hjälper dig att gå ner i vikt genom att magsäckens volym begränsas och födoupptaget minskas. Det finns idag kliniker som är specialister på Gastric bypass operation, På deras hemsida kan du läsa mer om operationen och vad den innebär, samt vem som får göra en Gastric bypass operation. Du måste exempelvis ha ett BMI över 30 och ha försökt gå ner i vikt på egen hand utan att lyckas.

Hur ett BMI Test fungerar

Om man till exempel är 1.70 lång och väger 75 kilo, och gör ett BMI Test , så blir resultatet  26. (75/1.7×1.7) Enligt tabellen är man precis över gränsen till övervikt. Det är också möjligt att gå på nätet och se på tabeller där de redan har räknat ut BMI Test. Man hittar bara sin längd och vikt, och de ger BMI numret.

Naturligtvis är BMI Test bara en indikation på övervikt, men den är ganska precis. Om man har mycket muskler, är väldigt lång eller är av asiatiskt ursprung så kan det variera lite. Det är även en viss skillnad mellan män och kvinnor. Detsamma gäller for äldre personer som har en tendens att förlora muskelmassa. Men man kan i alla fall få en ide’ om man har ett problem eller inte.

Vilket resultat man än får när man gör ett BMI-Test  ska man fortsätta ett steg till. Speciellt om man får ett nummer som indikerar övervikt eller fetma. Det är viktigt att veta var man har kroppsfettet. För den som lagrar fett runt höfter och lår är det mindre risk än för den som har det runt midjan. Man rekommenderar därför att också mäta midjans omfång. Om en kvinnas midjemått är över 88 cm, beräknas hon vara i riskzonen för hjärtsjukdomar.

Det är mycket viktigt att veta om man är överviktig, och sedan göra något åt det. BMI-Test är en bra start för att få en överblick över problemet. För många personer har det varit en hjälp till att få upp ögonen. Man kan må bra mycket bättre och undvika många allvarliga sjukdomar om man kontrollerar sin vikt. Många använder BMI Test för att hålla ett öga på övervikten.