Bantningsguiden.com

5:2 Dieten – Så här fungerar det!

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

5:2 Dieten – Så här fungerar det!

5:2 dieten är ett av alla fantastiska påfund som fokuserar på att man skall minska sin ämnesomsättning och därmed minska sin vikt. Men frågan är, fungerar det verkligen? Rent generellt så har 5:2 visat markanta resultat och forskarna är förbluffade över att dieten faktiskt fungerar, men det finns också smärre konsekvenser om man inte är en målgrupperna som fastan är fokuserad på.

5:2 dieten räknas som en periodisk fasta, och som namnet antyder så är dieten inriktad på en viss period under veckan, i detta fallet 2 dagar där man äter mindre kalorier (kcal) och 5 dagar då man äter enligt sitt normala kaloribehov. Under dessa dagarna skall man även undvika godis, läsk, godis eller mättat fett som ökar risken för kolesterol och istället fokusera på att äta nyttigt och kombinera detta med motion, exempelvis långpromenader.

Under de normala dagarna så skall man som kvinna äta cirka 500 kcal fördelade på ungefär 3 måltider, medan man som man skall äta 100 kalorier mer, alltså 600 kcal fördelade på 3 måltider. Detta beror på att man vill att kroppen skall ställa in sig i ett svältläge och därmed göra så att ämnesomsättningen minskar.

Hur många måltider som man skall äta är dock individuellt, men om man utgår från ett normalt schema, så brukar man säga att frukost, lunch och middag är rimligt. Likaså är antalet kalorier individuellt, beroende på sitt BMR (basal metabolic rate) som betyder kroppens basalomsättning. Hur högt BMR man har beror på hur mycket energi som kroppen gör av med under viloläget och hur mycket energi som behövs för att kroppens organ skall fungera korrekt. Kortfattat så gör människor med högt BMI av med mer BMR, och därför är 5:2 dieten inte anpassad för dessa, utan dieten är anpassad för människor som är friska samt lever ett normalt liv bestående av lite motion. Individer som har ett högt BMI har också benägenhet att få ett högt blodtryck, typ-2 diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. Men dieten är inte helt utesluten bara för att man har ett högt BMI, utan går att genomföra om man genomfår en hälsoundersökning innan man påbörjar en periodisk fasta eller någon annan bantningsmetod.

Varför 5:2 dieten?

Så varför skall man då följa 5:2 dieten och inte andra bantningskurer såsom Allévo eller Nutrilett? Allévo och Nutrilett är måltidsersättningar som är anpassade på att kroppen snabbt skall förbränna fett och därför resultera till en snabb viktminskning. Nackdelen är att preparaten oftast har tillsatt socker som kroppen sedan omvandlar till fett. Både 5;2 och måltidsersättningar orsakar en snabb viktminskning men skillnaden är att 5:2 bevarar vikten, medan måltidsersättningar gör att kroppen snabbt går upp igen pågrund utav det tillsatta sockret. Forskningsresultat visar även att 5:2 dieten minskar kroppens IGF1-nivåer, vilket är ett tillväxthormon som ökar förekomsten av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt demens.

Källor:

Nationalencyklopedin, fasta

Wikipedia – Den Fria Encyklopedin