Bantningsguiden.com

VLCD

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

VLCD

Det finns många olika dieter för den som vill gå ner i vikt och VLCD är en av dem. Vissa är lite tuffare än andra, man måste vara motiverad för att klara av dem. VLCD (Very Low Calorie Diet) är en av dem. Den har hjälpt många personer att gå ner i vikt.

Vad är VLCD?

Bokstavligen betyder det Väldigt Låg Kalori Diet. I enkla ordalag betyder det att man drar ner rejält på sitt kalori intag. Vanligtvis äter man bara mellan 500 och 800 kalorier per dag. Detta är extremt få kalorier, och man kompenserar ofta med kosttillskott.

Många tycker om VLCD för att man slipper tänka så mycket på hur man ska planera sina måltider. De flesta som valt att ta en VLCD för att gå ner i vikt, följer ett färdigt måltidsschema.

Det finns många olika produkter som passar för den som vill prova på VLCD. Måltider som bara innehåller 100-150 kalorier, som man kan äta istället för vanlig mat. Pastarätter, soppor, milkshakes och mycket mer. Poängen är att det ska bli lättare att hålla sig till den här dieten.

Hur fungerar VLCD?

Man börjar ofta en VLCD  kur med att få kroppen in i ketosfas. Detta gör man genom att bara inta de drycker eller måltider som ingår i kurpaketet. Ketos är ett ämne som kroppen utlöser nar ämnesomsättningen i samband med fettförbränning förändras. Man kan mäta ketos halten genom ett speciellt urinprov man köper på apoteket.

När kroppen får extremt få kalorier, börjar den tömma de fettreserver som den har lagrade. Efter ett par dagar kan man börja äta lite, men måste hela tiden följa VLCD med ett minimum av kalorier om dagen. Vissa personer känner att det är lättare att fortsätta med en ren kur, det vill säga bara äta och dricka de pulver som finns på marknaden. Andra föredrar att äta vanlig mat och bara ersätta vissa måltider med pulver.

För det mesta ser man snabba resultat med VLCD, man går fort ner flera kilon. Om man inte fuskar, utan verkligen håller sig på en låg kalorinivå, fortsätter kroppen att vara i ketosfas. Detta hjälper också till att behålla den vikt man uppnår genom VLCD.

Många personer mår lite dåligt när de börjar med VLCD. Vanliga besvär inkluderar huvudvärk och trötthet. Dessa problem brukar gå över efter några dagar, kanske en vecka, om man bara håller ut och fortsätter med dieten. Det rekommenderas att man dricker mycket vatten, gärna tre liter om dagen. Detta hjälper kroppen att handskas med eventuella obehag.

VLCD är en diet som man gör under en begränsad tidsperiod, speciellt om man väljer att bara använda pulver för att gå ner i vikt. Det är viktigt att man lägger om sina matvanor, och fortsätter kontrollera hur många kalorier man intar varje dag. På så sätt kan man undvika att gå upp i vikt igen med hjälp av VLCD.

Har du prövat VLCD, lämna gärna en recension nedan!