Bantningsguiden.com

Åderbråck – symptom och behandling

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

Åderbråck – symptom och behandling

Åderbråck är en mycket vanlig åkomma, som drabbar kring en tredjedel av befolkningen. Åderbråck framträder som blåaktiga och knöliga upphöjningar, oftast på benen. Det finns effektiva behandlingar mot åderbråck och sätt att i vissa fall förebygga dem, åtminstone till viss del. Förutom informationen du hittar här kan du läsa mer om åderbråck på 1177 Vårdguiden.

Varför får man åderbråck?

Åderbråck beror inte alltid på exakt samma saker, men det vanligaste är att venernas klaffar inte fungerar som de ska. I benens vener – som för blodet tillbaka till hjärtat – finns klaffar som arbetar för att hindra blodet från att rinna tillbaka ner i benen. Om klaffarna fungerar sämre eller om ådrornas väggar blir svagare kan trycket i blodådrorna öka, vilket gör att de utvidgar sig. De utvidgade ådrorna är de som syns som knöliga upphöjningar på huden när du fått åderbråck.

Ta bort åderbråck

Åderbråck är som sagt en mycket vanlig åkomma, och innebär för många inga större problem. För vissa kan dock åderbråck innebära svullna och ömma ben, eksem eller sår. Oavsett om du har allvarliga symptom eller bara tycker att det ser kosmetiskt störande ut kan du ta bort åderbråck genom behandling eller operation. Om du vill veta mer om att ta bort åderbråck kan du vända dig till vårdcentralen eller en specialistklinik.

Laserbehandling

Vid laserbehandling mot åderbråck förs en tunn laserfiber in i venen genom en nål i huden. Kärlväggen förstörs sedan helt enkelt genom laserns upphettning. Vid laserbehandling får du lokalbedövning i det drabbade hudområdet.

Skumbehandling

Skumbehandling är ett alternativ vid vissa typer av åderbråck där laser inte fungerar. Ett skum sprutas in i venerna, vilket gör att åderbråcken skrumpnar och försvinner. Behandlingen kan behöva göras flera gånger för önskad effekt.

Virknålsteknik

Via små hål i huden används ett virknålsliknande redskap för att ta bort åderbråcken. Denna metod kan användas tillsammans med laser- eller skumbehandling för önskat resultat. Som med alla kirurgiska ingrepp finns vissa risker med behandlingen, men de är små och leder oftast till lindriga och övergående problem.

Åderbråck – symptom

Åderbråcken syns oftast tydligt som blåaktiga knöliga ådror på benen, men kan även medföra andra symptom som kan vara mer akuta att behandla. Några mer eller mindre vanliga upplevda symptom kan vara:

  • Kramper
  • Domningar och pirrningar
  • Klåda
  • Smärta
  • Trötthets- och tyngdhetskänsla

Mer konkreta symptom på åderbråck som kan analyseras vid en undersökning är exempelvis:

  • Svullnader
  • Bensår
  • Eksem
  • Vidgade vener
  • Spontana blödningar

Vad är åderbråck?

Åderbråck eller varicer är vener som förstorats på grund av ökat tryck och blodmängd i ådrorna och därmed blivit synliga på utsidan av huden. Det är vanligast att åderbråck framträder på benen, men förekommer även exempelvis i underlivet, hos både män och kvinnor – hos kvinnor särskilt vid graviditet. Åderbråck är vanligt och många får det utan några andra symptom än de synliga venerna. Vid behov kan åderbråck behandlas eller opereras bort.

Kan jag förebygga åderbråck?

Åderbråck kan drabba vem som helst och går inte att helt säkert förebygga. Eftersom problemet uppstår på grund av dålig blodcirkulation rekommenderas dock att man rör på sig regelbundet för att hålla blodcirkulationen i gång. Även om du redan fått åderbråck är detta ett sätt att lindra många av de symptom som kan uppstå. Tidigare blodproppar kan också öka risken för åderbråck, varför en hälsosam livsstil som förebygger blodproppar i förlängning kan verka förebyggande även på åderbråck.