Bantningsguiden.com

GI-Metoden

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

GI-Metoden

GI-metoden är en diet som blivit mycket populär på senaste tiden. Många har haft goda resultat med att gå ner i vikt när de följt denna metod. Ordagrant betyder det Glykemiskt Index, och i praktiken handlar det om hur fort kroppen bryter ner kolhydrater i olika födoämnen. Ett högt GI värde indikerar att kroppen bryter ner kolhydraterna fort,  ju lägre det är desto långsammare går det.

GI-Metoden: En livstil

Egentligen är det inte fråga om en bantninskur, utan en livstil. Man får en sundare kropp genom att följa GI-metoden, och som konsekvens går man också ner i vikt, om man behöver det. När man äter mat som innehåller kolhydrater, så förvandlas de i kroppen till glukos, eller blodsocker. Kroppen känner av att blodsockerhalten stiger, och producerar insulin för att kontrollera den. Detta leder till att blodsockerhalten sjunker igen. Man känner sig gärna sugen eller hungrig när blodsockerhalten är låg. När det är ett överflöd av glukos i kroppen så omvandlas det också till fettvävnad, med andra ord går man upp i vikt.

För att undvika att blodsockerhalten stiger snabbt, för att sedan också sjunka med en gång, går GI-metoden ut på att man äter långsamma kolhydrater. Dessa omvandlas också till glukos, vilket höjer blodsockerhalten, men det går inte lika fort. Resultatet av denna jämna, stadiga höjning av blodsockerhalten är att man känner sig mätt under en längre tid. Det produceras inte heller lika mycket extra glukos som kan förvandlas till fett. För många är GI-metoden ett utmärkt sätt att gå ner i vikt, eftersom man inte behöver gå omkring och känna sig hungrig.

Det finns andra faktorer som också spelar en roll för att GI-metoden ska fungera. För att gå ner i vikt måste man äta fett i samband med måltiderna. Det har visat sig att om man intar nyttigt fett, så hjälper det kolhydraterna att brytas ner långsammare. Likaså påverkar en sur omgivning kolhydraterna. Vinäger, till exempel, är bra att inkludera i kosten för att få denna surhet i magen.

Det finns olika typer av kolhydrater, de som är mer komplexa har ett lägre GI. Med GI-metoden kan man välja rätt sorts kolhydrater, de som bryts ner långsammare. Vetemjöl och socker, till exempel, bör undvikas for att lyckas med GI-metoden. Vissa grönsaker har också hogt GI-värde, det gäller att titta efter i tabellerna.

GI-Metoden: Tips

Naturligtvis kan man inte äta hur mycket man vill bara för att man följer GI-metoden. Men om man väljer långsamma kolhydrater, och kombinerar med motion, så kommer man att se resultat väldigt snabbt. Man får mer energi och en sundare kropp med GI-Metoden.