Bantningsguiden.com

LCHF-metoden

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

LCHF-metoden

En mycket populär diet är LCHF-metoden / LCHF dieten. LCHF står för Low Carb High Fat, vilket i princip betyder att man äter mindre kolhydrater och mer fett. Flera svenska läkare har skrivit böcker och bloggar om metoden. Mest känd är dr. Annika Dahlqvist, som var först att lansera LCHF-metoden i Sverige. Hon kallar det inte diet, utan en livsstil. Den används också för att kontrollera diabetes typ 2.

LCHF-Metoden: Hur det fungerar

LCHF-metoden baseras på hur kroppen bryter ner födoämnen. När man äter kolhydrater förvandlas de till sockerarter i magen, för att sedan tas upp i tarmen och blodet. När detta händer ökar blodsockerhalten, vilket leder till att kroppen producerar mer insulin. Detta är ett hormon som inte bara reglerar blodsockerhalten, utan också används av kroppen för att lagra fett.

När blodsockerhalten går upp, produceras insulin, vilket får den att gå ner. Detta i sin tur leder till att man känner sig hungrig. Det är lätt att hamna i en cirkel där man äter för mycket, bara för att snabbt känna sig hungrig, äta mer och sedan gå upp i vikt. Med LCHF-metoden kan man bryta den här cirkeln, och istället gå ner i vikt, genom att äta rätt sorts mat.

Poängen med LCHF dieten är att man ska dra ner på mat som innehåller kolhydrater. På detta sätt bryter man mönstret med ökad insulinproduktion, hungerkänslor och fettlagring. Mat som potatis, pasta, och ris innehåller mycket kolhydrater och bör undvikas. Istället ska man satsa på kött, fisk och kyckling. Grönsaker kan man äta, speciellt broccoli och blomkål. De grönsaker som växer ovan jord innehåller mindre stärkelse, och är att föredra. Komplettera med feta såser, mjölk och ost. Med LCHF metoden kan man gå ner i vikt utan att vara hungrig.

Gå ner i vikt med LCHF-Metoden

Kroppen behöver fett för att skapa energi. Det kan låta konstigt att äta fett för att gå ner i vikt, men med LCHF-metoden är det just det man gör. Vad som är viktigt är att välja rätt sorts fett. Naturligt fett som finns i smör, grädde och feta ostar går bra, men man ska undvika allt industriellt framställt fett, samt lättprodukter. Söt mat bör undvikas eller begränsas, även frukt.

Med LCHF-metoden kan man hjälpa kroppen reglera blodsocker och insulinhalten på ett naturligt sätt. Man minskar hungerkänslorna, vilket hjälper en att äta mindre. Tack vare att man inkluderar rätt fett i kosten hjälper man kroppen bryta ner fettdepåerna, och man går ner i vikt samtidigt som man får mer energi. Det tar tid, naturligtvis, men LCHF-metoden har hjälpt många.