Bantningsguiden.com

Atkins Diet

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

Atkins Diet

Dr. Atkin har under flera år rekommenderat sin diet som går ut på att kontrollera kolhydraterna i kosten. Atkins Diet har förändrats lite, den har förbättrats och kompletterats, men principen finns kvar. Med en förändrad kosthållning kommer kroppens metabolism att ändras, vilket leder till varaktig viktförlust.

När man äter kolhydrater, omvandlar kroppen dessa till glukos. Detta i sin tur leder till att blodsockerhalten ökar. När kroppen märker det, börjar den producera mer insulin för att sänka blodsockerhalten. Resultatet blir en berg-och dalbana där man känner sig hungrig och sugen på mer mat. När kroppen har ett överflöd av glukos, omvandlar den det till fett och man går upp i vikt. Med Atkins Diet satsar man på att få en stadig blodsockerhalt som inte varierar så mycket, medan kroppen ändå har tillräckligt med energi.

Hur Atkins diet fungerar

I första fasen av Atktins Diet tar man bort nästan alla kolhydrater. Detta inkluderar socker, mjölk, pasta, ris och potatis. Man får äta vissa grönsaker, och så mycket kött , fisk och ägg man vill. Även ost och majonnäs, samt olivolja, är tillåten mat. Poängen är att kroppen ska ta av sina fettreserver för att få lagom med energi, istället för att inta det genom kosten.

Det är vanligt att gå ner mycket i vikt när man börjar med Atkins Diet. En del känner lite obehag i början också, när man tar bort allt socker och kolhydrater på en gång. Detta går över efter en tid, liksom suget efter mat och sötsaker. Atkins Diet har ofta kallats en kickstart, för att man ändrar kroppens metabolism på ett radikalt sätt.

Man måste vara ganska besluten för att klara av den här första delen av Atkins Diet. Men det blir bättre. I steg 2 av Atkins Diet kan man börja äta vissa kolhydrater. Alla sorter grönsaker är nu tillåtna, och man kan också inkludera vissa spannmålsprodukter i kosten. Tanken är att man gradvis ska finna en balans för kroppen, där blodsockerhalten ligger på en jämn nivå. Allt socker är fortfarande förbjudet.

Sluta räkna med Atkins diet

Många tycker om Atkins Diet för att man inte behöver räkna kolhydrater eller kalorier. Man kan äta så mycket man vill, inom vissa gränser naturligtvis. Det viktiga är att man väljer rätt slags mat. Man behöver alltså inte gå omkring och känna sig hungrig. Faktum är att de som lyckats med Atkins Diet säger att det är skönt att slippa känna sig sugen och hungrig hela tiden som de gjorde när de åt fel slags mat.

De allra flesta människor idag vet att det är viktigt att kontrollera vikten. Man kan undvika flera sjukdomar som är förknippade med övervikt. Kolesterol, hjärtattacker, diabetes kommer ofta som ett resultat av felaktig kosthållning. Med Atkins Diet hjälper man kroppen att komma in i en vana där blodsockerhalten reguleras och överflödigt fett försvinner.

Även om den ofta kallas för Atkins Diet så är det egentligen en livsstil. När man väl kommit igång med att äta på rätt sätt, är det onödigt att gå tillbaka till gamla, dåliga vanor. För många har Atkins Diet varit det bästa, just för att man snabbt lägger om sina vanor och ser resultat med en gång.