Bantningsguiden.com

Stenålderskost – Paleolitisk kost

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

Stenålderskost – Paleolitisk kost

Trots att Stenålderskost precis fått ett uppsving i popularitet så är det en diet som härstammar från vårt ursprung. Paleo kost baseras på fisk, kött, bär, frukt och nötter sådant vi redan på stenåldern kunde jaga eller finna i vår omgivning. Producerade råvaror, spannmål och mjölkprodukter finns inte med i en stenålderskost, inte heller raffinerat socker eller salt.

Ser vi tillbaka på hur man åt på stenåldern så varierade de säkerligen från dag till dag baserat på jaktlycka och tillgänglighet till föda. Kött utgjorde dock en större del av kosten än vad vi ser idag, detta ledde naturligt till ett mycket högre proteinintag än vad vi har i det moderna samhället.

Protein, fett & kolhydrater i Paleo

Paleo bygger som sagt på en hög andel protein men även naturliga fetter och kolhydrater. I jämförelse med svenska näringsrekommendationer eller medelsvenssons mat konsumtion ligger rekommenderade paleo nivåer mer än dubbelt upp vart gäller protein, något lägre vart gäller kolhydrater och fett.

Hälsofördelar med stenålderskost

Stenålderskost kan inte enbart hjälpa dig går ner i vikt utan har också visat andra hälsofördelar. Paleolitisk kost har nämligen en avsevärt mycket lägre energitäthet än den mat som gärna konsumeras idag. Detta är mat som måste ätas i stora massor för att få i sig de kalorier man behöver på en daglig basis.

Stenåldersmänniskorna drabbades inte av de vällevnadssjukdomar som t.ex. hjärtinfarkt vilket idag spridit sug runt jordklotet, både på grund av dess kost och att de var tvungna att röra sig för att överleva. Paleo erbjuder dessutom en högt kostfiber innehåll som har flera hälsosamma egenskaper.

Stenålderskosten har även fått ett stort uppsving av atleter och är helt adapterad om än något modifierad av Cross-Fit rörelsen som använder sig av paleo diet för att få ut maximalt av sin intensiva träning. Stenålderskost är därmed en utmärkt diet för den som vill börja träna och samtidigt göra ett medvetet hälsosamt val.

Summering

Paleo dieten övergavs när elden kom in i bilden, när vi kunde röka vårt fångade kött och förvara det till morgondagen. Allt fler människor drabbas idag av diabetes, högt blodtryck och hjärt och kärl sjukdomar. Paleo är ett effektivt sätt att få bukt med dessa problem och dessutom må bättre.

Har du prövat Paleo? lämna gärna din åsikt nedan!