Bantningsguiden.com

Skippa kvällsmaten och gå ner i vikt

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

Skippa kvällsmaten och gå ner i vikt

Ett stort problem för människor som försöker gå ner i vikt är gamla vanor, en av de främsta är kvällsmål som konsumeras efter 20:00 eller precis innan läggdags. Att man någon gång skulle råka äta något innan man ska sova är inte problemet utan det regelbundna nattätandet och påverkar ens sömn vilket snabbt kan leda till ett metabolisk ohälsa och därmed överikt.

Faktum är att det finns ett syndrom kallat ”Night eating syndrome” för människor som kompulsivt äter under kvällar och nätter, dessa människor lider generellt av ohälsa, dålig dyngsrytm och mycket dåliga kostvanor. För att reda bot på detta krävs självklart att man strukturerar upp vardagen rejält på alla möjliga sätt och inte enbart genom att sluta äta kvällsmat.

Hur du undviker att äta sent

Att bygga struktur för ens bantning är väldigt viktigt och detta gäller självklart också kostplanering. Att lägga upp ett schema över ens måltider med 2-3 timmar mellanrum 6 gånger om dagen gör det dock mycket enklare. Om du har ett jobb som kräver att du jobbar kvällstid måste du naturligt vis äta, men se till att inte gå hungrig och sedan frossa utan ät flera måltider utspridda över dagen.

Ett annat bra tips för att banta effektivt är att förbereda måltider, t.ex. göra färdigt en hel lax i ugnen på måndagen så man kan göra matlåder och har middagsmat tillgängligt direkt när man kommer hem från jobbet eller skolan. Desto mer man kommer in i rutinen att förbereda måltider desto mer kreativ blir man i sina kompositioner, så pröva själv tillaga en matlåda för jobbet eller morgondagens middag.

Tips för bättre sömn

  • Isolera dig från oljud och elektronik, musik och tv ska vara av när det är dags att sova
  • Ha det inte för varmt, runt 18 grader är ideal temperatur i rummet du ska sova
  • Mörklägg, att det ska vara mörkt i rummet du sover är självklart, dra ner rullgardinerna
  • En säng som passar dig och hur du sover är väldigt viktigt, se till att din säng fungerar för dig

 Summering

Att äta sent skadar din metabolism genom hur din dygnsrytm påverkas, så försök därför inte äta för nära inpå nattdags. Vill du ha något i magen och klockan är mycket, pröva ett glas lättmjölk eller en banan och undvik kaloribomber. Att bra sömn ger bättre hälsa och en lättare bantning är ingen nyhet så försök därför följa våra sömntips för att se till att du får bästa sömn möjligt.