Bantningsguiden.com

Långsamma kolhydrater

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

Långsamma kolhydrater

Det finns olika sätt att gå ner i vikt. Många har lyckats bra genom att ändra sina matvanor. Inte bara med en kalorisnål diet, men även genom att välja rätt sorts matvaror. Det har blivit populärt att äta mat som har ett lågt glykemiskt index (GI-värde). Det handlar om långsamma kolhydrater.

När man äter kolhydrater, vare sig det handlar om långsamma kolhydrater eller inte, förvandlas de till glukos i kroppen. Detta i sin tur höjer blodsockerhalten i blodet. För att motverka all glukos, producerar kroppen insulin, som sänker blodsockret. Resultatet blir att man känner sig hungrig eller sugen på mat igen, kroppen behöver nämligen mer energi. Om man intar för många kolhydrater, förvandlas dessa till fett i kroppen. Det är därför viktigt att kontrollera kolhydraterna om man vill gå ner i vikt, eller behålla sin vikt.

Fördelar med långsamma kolhydrater

Långsamma kolhydrater bryts ner sakta, vilket gör att det tar lite längre tid för blodsockret att höjas. Eftersom kroppen får denna energi under en utdragen tidsperiod, ger det  en större känsla av mättnad. Man undviker också kraftiga svängningar av blodsockernivån, vilket kan påverka humöret.  Förutom att humöret förbättras, kan långsamma kolhydrater verkligen hjälpa en person att gå ner i vikt. När man slipper suget efter mat och sötsaker, är det mycket lättare att kontrollera vad man äter. Kroppen håller sig mätt längre, och man behöver inte heller äta så stora portioner.

Mat som innehåller långsamma kolhydrater

För den som vill äta långsamma kolhydrater, finns det mycket att välja mellan. I princip kan man säga att fullkornsprodukter, grönsaker och frukt innehåller långsamma kolhydrater. Det kan vara en bra början att vänja kroppen vid att äta dessa födoämnen.

Det är bäst att undvika vitt mjöl, vilket har ett mycket högt GI. Välj i stället fullkornspasta och grovt bröd. Rågbrod är ett bra alternativ till vetebröd. Om man vill gå lite mera in i detalj, ska man välja även inom dessa grupper. När man väljer frukt, till exempel, är äpple och päron långsammare kolhydrater än mango och banan.

Man kan alltså regulera hur fort man vill gå ner i vikt. När man väljer långsamma kolhydrater, ska man välja mat med lågt GI. Ju lägre GI, desto långsammare bryts kolhydraterna ner i kroppen. Ett stadigt blodsocker och mättnadskänsla kan vara avgörande för att man ska lyckas med sitt mål. Även om det kan ta ett tag att bli van vid långsamma kolhydrater, är det väl värt mödan.