Bantningsguiden.com

Jojo Bantning

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

Jojo Bantning

De allra flesta har någon gång i livet upplevt jojo bantning. Jojo bantning innebär att man bantar, ofta med någon form av svältkur, för att sedan snabbt lägga på sig kilona igen. Ofta läggs mönstret redan i barndomen när man ser mamma gå upp och ner i vikt. Det kan lätt bli en ond cirkel som måste brytas för att man ska kunna få en sund, smal kropp.

Risker med jojo bantning

Förutom att det är jobbigt när man pendlar mellan olika storlekar och vikt, kan det vara påfrestande för kroppen. Naturligtvis är stor övervikt ännu farligare, många sjukdomar är direkt eller indirekt relaterade till fetma. Men problemet när man svälter kroppen för att gå ner i vikt är att man ofta förlorar muskelmassa om man inte gör det på rätt sätt. När man sedan börjar äta normalt igen, bygger kroppen upp sig med fett. Resultatet blir inte bara att man blir lika stor igen, det är mest fett. De flesta som har jojo bantat vet att man till sist ofta väger mer än när man började.

Att snabbt gå upp i vikt efter en hård bantningskur kan också påverka en person psykiskt. Det är inte lätt att banta eller hålla sig till olika dieter. När man går upp i vikt igen känns det som ett misslyckande, även om man först faktiskt gått ner ordentligt. Det är då lätt att ge upp alltihop och inte försöka igen.

Hur man kan undvika jojo bantning

Det finns många olika sätt att gå ner i vikt. Vissa dieter blir mode och alla pratar om dem. I princip kan man säga att man bör äta mindre och röra på sig mer för att gå ner i vikt. Men det går lite djupare än så. För att inte få igång cirkeln med jojo bantning är det viktigt att lägga om sin livsstil. Genom att hitta en diet eller ett bantningsprogram som passar en personligen, blir det lättare att hålla sig till den. Ofta går man ut lite tuffare i början, men sedan ska det vara en diet som man kan leva med.

När man lägger om sin kost är det nästan alltid svårt när man sätter igång. Kroppen är sugen på allt det man inte vill äta, och man måste vara besluten att fortsätta. Men det brukar gå över ganska snabbt, och man kan istället koncentrera sig på sin bantning. Det samma gäller för träning. Man brukar säga att det största hindret för att träna är ens egen tröskel. Men när man väl kommit igång vänjer sig kroppen, och man känner hur man mår bättre.

Om man kommit in i en vana med jojo bantning ska man stanna upp och tänka efter. Det är bra att leta runt lite och hitta en diet som man tror kan passa en. Lägg upp ett träningsschema som inte är för svårt. När man sedan märker hur man går ner i vikt samtidigt som man mår bättre, är det lättare att fortsätta. Det kan ta lite längre tid att gå ner i vikt på det här sättet, men man går inte upp igen så lätt.