Bantningsguiden.com

GI Mat – Mat med lågt GI

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

GI Mat – Mat med lågt GI

Det har blivit mycket populärt att äta enligt GI metoden. Framför allt bland de som vill gå ner i vikt, men även andra som bara värnar om sitt välbehag. Många har haft goda resultat när de äter GI mat, och denna diet har spritt sig riktigt ordentligt.

Vad är GI mat?

GI är en förkortning på glykemiskt index, och är en indikation på hur fort kroppen bryter ner de kolhydrater som finns i maten. Mat med högt GI bryts ner snabbare än de som har ett lågt GI värde. När maten bryts ner i kroppen, bildas glukos. Detta leder till ett högt blodsockervärde, som i sin tur kontrolleras av insulin. När man äter GI mat med lågt värde, bryts de ner långsammare. Hela processen tar alltså längre tid. Detta hjälper en person som vill gå ner i vikt, eftersom man känner sig mätt längre.

En annan fördel med att välja mat med högt GI värde, är att man slipper svängningar i humöret. När blodsockret är stabilt, påverkas hela personen. Det är också lättare att kontrollera vad man äter när man inte känner sig sugen eller hungrig så fort.

Att välja GI mat.

I princip innebär bra GI mat att man koncentrerar sig på att äta grönsaker, frukt och fullkornsprodukter. Eftersom man vill undvika snabba kolhydrater, är socker och vitt vetemjöl det första man ska ta bort. Men även mat som potatis och palsternackor har ett ganska högt GI värde. Om man vill gå ner i vikt ska man därför begränsa sitt intag av dessa produkter.

Det bästa är att äta fullkornspasta och grovt bröd. Men även pasta som är gjort på durumvete har ett relativt lågt GI. När man väljer GI mat är det alltså flera olika faktorer att ta med i beräkningen. Spannmålsprodukter, som bönor och kikärter, är bra GI mat. De har ett lågt GI, och ger även viktigt protein. Att välja GI mat är lätt, det finns tabeller som visar värdet inte bara för råvaror, men även för färdiga produkter.

Det är möjligt att köpa färdiglagad GI mat för en viss period. Man betalar med kort, och får samtidigt stöd och träningstips. Maten levereras direkt hem till dörren, och man får fyra veckors matlådor. För lördagar och söndagar får man recept och tips, men man lagar maten själv. De som tillhandahåller tjänsten är så säkra på dess success, att de ger en viktminskningsgaranti. Om man inte gått ner i vikt av att äta GI maten, får man pengarna tillbaka.