Bantningsguiden.com

Blogg

Sök

Länkvänner

Bildelar expert

Läs mer >

Länkar

GI-Metoden

Läs mer >

LCHQ dieten

Läs mer >

LCHF-Metoden

Läs mer >

Atkins-Diet

Läs mer >

Banta med mindre portioner

Det är välkänt att man går ner i vikt genom att äta mindre, men vet du hur viktig storleken av dina portioner är när det gäller din bantning? Idag blir det allt vanligare med ”storpack” och stora mål, både när det gäller snabbmat, restauranger och i våra butiker. Hetsen kring stora förpackningar är ett fenomen som härstammar från USA och kommer till Sverige mer och mer sedan det 21-århundradet.

Det är inte så att företag gör större förpackningar för att vi ska kunna köpa saker billigare, utan för att vi konsumerar mer när vi köper större förpackningar. Ett annat studerat faktum är att om man serverar mat eller snacks i stora skålar så kommer gästerna äta mer än om man serverat i minde portioner, vilket kan läsas i denna engelska studie.

Tips för att banta med minde portioner

  • Använd en servis, modell mindre. Att använda mindre tallrikar gör att du lättare uppfattar hur mycket du lägger upp, detta gäller självklart även när du tillagar maten.
  • Skaffa en köksvåg så du lätt kan väga saker som du tänker äta och därmed gör det lättare att se till att du ligger på ett kaloriunderskott.
  • Om du vill unna dig onyttigheter som godis, chips eller läsk se till att köpa de små eller normala förpackningarna istället för att köpa en maxi förpackning och tro att man kan spara dem till nästa fredag, det är få som har den själv disciplinen.
  • Gör det till en vana att använda små skålar både för snacks och tillbehör på matbordet, stora skålar och fat gör att allt ser mindre ut i kontrast.

En sundare livstil

Med tipsen ovan kan du förhoppningsvis göra det lättare att äta mindre, då vår visuella bild av mat kan bidra till vår mättnadsnivå. Om du fortfarande skulle ha problem med hungerkänslor finns det bantningspiller som kan minska hungerskänslorna, vilket gör det enklare att ligga på ett kalori underskott och därmed gå ner i vikt.

Kom också ihåg att du inte behöver slänga dina stora fat, tallrikar eller skålar utan istället kan du fylla dessa med nyttigheter som frukt och grönsaker eller annat nyttigt beroende på vilket diet du följer. Att banta med mindre portioner är verkligen ett bra första steg mot en lägre vikt och en sundare livsstil så pröva redan idag att äta din middag på en mindre tallrik och se om du själv märker en skillnad.