Blogg
Läs mer >
Läs mer >
Läs mer >
Läs mer >
Läs mer >
Läs mer >
Du har med stor säkerhet hört talas om det vid det här laget. På bara ett par månader har ämnet fullkomligt exploderat i popularitet hos tidningar och media. Du kan idag hitta artiklar och reportage om alla möjliga kändisar som provat på det och läsa om deras resultat, och du kan hitta massvis utav rekommendationer eller intervjuer med dietister och doktorer. Vi pratar naturligtvis om periodisk fasta, kanske det just nu mest trendiga ämnet på alla arbetsplatser och i alla tidningar. Men för dig som ännu inte har blivit frälst och som ännu inte har tagit dig till vad det är för någonting så kan det bli tröttsamt att höra alla andra prata om det. Därför så ägnar vi den här artikeln åt att snabbt gå igenom vad det är för någonting samt vilka för respektive nackdelar som det har. Så häng kvar – här kommer en snabbkurs.
Periodisk fasta är egentligen inget nytt påfund, även om det den senaste tiden har fått väldigt mycket uppmärksamhet. Trenden har länge funnits i USA och det är bara nu de senaste två-tre åren som den börjat fått spridning även här i Sverige. Principen bakom periodisk fasta är enkel, det innebär att man begränsar sitt ätande till speciella tider på dygnet eller dagar i veckan. Faktum är att det faktiskt finns en hel del forskning som stöder fasta. Man har till exempel kunnat påvisa att fasta förlänger livet till viss del genom tester på möss. Det finns också ett samhälle i Japan där invånarna sedan många generationer fastar under vissa tider på dygnet, och medelåldern där är bland den högsta i världen på invånarna. Utöver livsförlängande egenskaper så har man även kunnat genomföra tester som indikerar en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt en minskning av insulinnivån i kroppen. Så med andra ord är inte periodisk fasta bara ännu en ny bantningsmetod som förr eller senare visar sig vara direkt skadlig för kroppen, tvärtom – det är så vetenskapligt det kan bli nästan.
Periodisk fasta kommer generellt i två olika modeller, du kanske exempelvis har hört talas om ”16:8 dieten” (Lean gains) någon gång i tidningar eller tv? Det innebär att man fastar 16 timmar om dygnet och lämnar de övriga åtta timmarna som återstår till intag av föda. Folk som använder sig utav ovanstående metod rapporterar ofta att man känner sig piggare och mer alert under timmarna man fastar, och att man samtidigt går ner i vikt.
En annan populär modell att gå efter är den så kallade 5:2 dieten vilket innebär att man ”halvfastar” under loppet av två dagar för att sedan äta normalt i fem dagar. Under fastedagarna så äter man relativt få kalorier, cirka 600 kcal/dag. Det är dessutom viktigt att fastedagarna inte är i följd utan istället utspridda under veckodagarna (exempelvis tisdag och fredag). Men oavsett vilken modell eller metod utav periodisk fasta man använder sig utav så är en sak säker, det fungerar verkligen. Resultaten och mängden människor det har hjälpt talar för sig själv och det är idag svårt att hitta seriös kritik riktad från forskare och läkare mot periodisk fasta.
Så om du länge vilja gå ner i vikt men samtidigt kunna behålla livsenergi och lust – överväg periodisk fasta. För ditt och kroppens bästa!