Isodieten
Läs mer >
Läs mer >
Läs mer >
Läs mer >
Läs mer >
Läs mer >
Många som vill gå ner i vikt ger upp redan efter ett par dagar. En av de största anledningarna till detta är att man inte klarar av att vara hungrig. Ett annat problem är också att man känner sig sugen på mat, även när man inte är direkt hungrig. Med isodieten ska man slippa de här problemen, och det blir då lättare att bli av med överflödiga kilon.
Isodieten är i princip en lågkaloridiet. Om man följer den noggrant, går man ner cirka 1 kg i veckan. Det är alltså fråga om en stadig och varaktig viktminskning, inte en kraschdiet. Med en isokalorisk diet ökar förbränningen i kroppen, och man tär på fettdepåerna. Isodieten är också glutenfri.
Det är tre huvudelement med isodieten. För det första ska man fördela sitt näringsintag jämnt över de olika matgrupperna. Detta innebär 1/3 kolhydrater, 1/3 fett och 1/3 protein med grönsaker. De kolhydrater man väljer ska ha lågt GI. Detta vill säga att kolhydraterna bryts ner långsamt. I tillägg ska man dra ner på kalorierna, det är tillåtet med cirka 1 600 kalorier om dagen. Halvfabrikat och färdiglagad mat ska undvikas.
När man följer isodieten brukar man i regel gå ner runt 1 kg i veckan. Det kan vara lite mer eller lite mindre, beroende på hur man äter. Som med alla andra dieter påverkas resultatet av hur noggrant man följer instruktionerna. Normalt så påverkas viktminskning också av hur stor övervikt man har när man börjar. Det är lättare att se resultat när man är mycket tjock, än när man bara vill bli av med det där sista kilot. Detta gäller även för isodieten.
I och med att isodieten tillåter så pass få kalorier, kan det vara svårt att känna sig mätt.För att motverka hunger och sötsug, rekommenderas man att äta fem måltider om dagen med isodieten. När man väljer vilka kolhydrater och proteiner man ska äta, är det bäst med sådana som håller en mätt under en längre tid.
När man försöker gå ner i vikt är det viktigt att ha moraliskt och praktiskt stöd från andra. Det finns olika klubbar och webbsidor där man kan samarbeta med andra som också följer isodieten. Dels kan man chatta om sina framsteg, men det är också möjligt att få hjälp med måltidsplanering. En del tillhandahåller hela veckomenyer, så man nästan bara kan gå och handla med en lista. En två-månaders kurs ligger på cirka 2 000 kronor.
Vissa lunchställen har valt att servera både mellanmål och lunch som följer isodieten. Det anordnas också föreläsningar, kurser och matinspirationskvällar över hela landet, för att introducera isodieten. För den som vill ha personligt stöd, kan man kontakta en så kallad hälsocoach. De är kostrådgivare som har vidareutbildat sig med en isodietkurs.
Även med isodieten så rekommenderas det att man kombinerar diet med träning. Om man får igång en bra rutin med att äta rätt och motionera regelbundet, är det lättare att behålla sin idealvikt. Även efter man uppnått sin idealvikt, ska man fortsätta med en lite lugnare form av isodieten.
Har du prövat isodieten? Lämna gärna en recension nedan!